ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Türkçe Radyomuza Dokunmayın!

13.11.2009
12 Kasım 2009 tarihinde Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (WDR), Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin başkenti Düsseldorf’ta gerçekleştirdiği toplantıda “Funkhaus Europa” adlı radyonun tasarruf gerekçesi ile Türkçe dilinde yayınlarını kısıtlama kararı aldı. 45 yıldır Türkçe yayınlanan WDR Köln Radyosu’nda Türkçe dilinde haftalık 11 saat yapılan yayının 5 saate düşürülmesi ile birlikte İspanyolca, İtalyanca, Sırpça-Hırvatça ve Yunanca yayınlarının tamamen kaldırılmasına karar verildi. WDR, Türkçe ile ilgili aldığı kararında da sabah bir saatlik Türkçe yayınların kaldırılmasını, bunun yerine günlük Almanca yayında Türklere yönelik daha fazla konuya yer verilmesini planlıyor. Buna göre hafta içi hergün saat 06.05 – 07.00 arasında dinlediğimiz Köln Radyosu'nun sabah yayını, Pazar akşam yayını ve Pazar günlerinin sevilen magazin programı Café Alaturka, tamamen kalkacak. Pazar günleri yayınlanan müzik programı Çılgın ise tamamen Almanca olacak ve Köln Radyosu'nun idaresinden çıkarılacak.

WDR’nin Türkçe yayınını tasarruf nedeniyle kısıtlamasına karşı tepki oluşturmak amacı ile Türkçe Yayınları Destekleme Girişimi kurularak sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta ise Türkçe ve Almanca “Radyoma Dokunma” (Finger weg von meinem Radio) adlı bir grup oluşturuldu. Köln Radyosu’nun Türkçe yayınları kısıtlayacağı yönündeki açıklaması karşısında Türkçe Yayınları Destekleme Girişimi, yayınladıkları ortak bildiride WDR yönetiminden yayın süresini kısıtlamamasını ve Türkçe dilinde sabah yayınlarının kaldırılmamasını talep etti. Bildiride “Köln Radyosu, Almanya’da Türkçenin ortak anlaşım ve kültür dili olarak yaşamasına ve gelişmesine yardımcı olmaktadır. Türkçe, Almanya’da en çok konuşulan ikinci anadildir. İki dillilik zenginliktir. Türkçe, Almanya’daki kültür ve sanat dünyası için bir katkıdır. Almancanın yanında Türkçenin ve diğer anadillerin yaşaması toplumsal uyumu, birlikte yaşamı kolaylaştırır, demokratik bilinci artırır” denmektedir. Bildiride ayrıca WDR’nin Türkçe yayınları kısıtlama kararının Avrupa Komisyonu’nun 22.11.2005 tarihli “Çok Dillilik İçin Strateji Çerçevesi” adlı bildirgeye aykırı olduğu ifade edilerek bahse konu kararın Avrupa Birliği dil ve kültür politikası ile uyumlu olmadığı ifade edilmektedir.

Almanya’da 45’inci yayın yılına giren WDR bünyesindeki Köln Radyosu’nun yayın saatlerinde kısıtlamaya gidilmesi ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “WDR’nin Köln Radyosu’nun yayın saatinde kısıtlamaya gitmesi kararı Almanya’da yaşayan Türkler için sürpriz bir karar olmuştur. Karar, hatalı bir karar olmaklar birlikte Almanya’da uyum ve bütünleşme yönündeki çalışmalar üzerinde de olumsuz bir etki yaratmaktadır. Bununla birlikte alınan karar Avrupa Komisyonu Çok Dillilik için Strateji Çerçeve Belgesi’ne aykırı olup, AB Temel Haklar Şartı’nın 22. Maddesinde belirtilen kültür ve dilsel çeşitlilik tanımına da aykırıdır. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10.maddesinde belirtildiği üzere bireyin görüşünü açıklama ve anlatma özgürlüğüne de aykırıdır. İlgili maddede bu hakkın kanaat özgürlüğünü, kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir alma ve verme özgürlüğünü de içerdiği ve devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine bağlı tutmalarına engel oluşturmadığı belirtilmektedir. Almanya’da yaşayan ve radyo aidatlarını düzenli ödeyen binlerce Türk ana dilde radyo yayını isteme hakkına sahiptir. Berlin’de aralarında Türkçe de olan Multi Kulti yayınlarının ardından Hessen’de Türkçe yayını kaldırılmıştır. Şimdi Köln Radyosu’nun Türkçe yayın saatlerinde kısıtlamaya gidilmesi kararı oldukça üzücüdür. ABTTF olarak WDR’nin kararı iptal etmesini talep ediyoruz. Almanya’da yaşayan Batı Trakya Türkleri olarak “ Türkçe radyomuza dokunmayın” sloganına destek verdiğimi açıkça belirtiriz” açıklamasında bulundu.
GALERİ