ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

FUEN’den Yunanistan Başbakanı Papandreu’ya mektup

15.07.2011
Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN), Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’ya Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını konu alan bir mektup gönderdi. 5 Temmuz 2011 tarihinde iletilen mektupta FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümü konusunda Başbakan Papandreu’dan eşit şartlar altında ve dürüst bir yaklaşım içerisinde azınlık ile diyalog kurmasını talep ederek FUEN’in bu konuda yardımcı olmaya hazır olduğunu söylüyor. Bununla birlikte Başkan Hans Heinric Hansen, 3 Haziran 2011 tarihinde Avusturya’nın Eisenstadt şehrinde düzenlenen FUEN Kongresi’nde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) tarafından sunulan ve Delegeler Meclisi’nde oybirliği ile kabul edilen karar metninin bir kopyasını Papandreu’ya ileterek Başbakan’dan “19.Madde Sorunu” konusunda adım atmasını istiyor.

FUEN: Türk azınlığa karşı nefret giderek yayılıyor

32 Avrupa ülkesinden 90 azınlık kuruluşunu çatısı altında birleştiren FUEN’in Başkanı Hans Heinrich Hansen, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, AKPM üyesi Michel Hunault Fransa) ve Boriss Cilevics’in (Letonya) raporlarının Yunanistan’da azınlık haklarının korunması konusunda ciddi noksanlıklar ve istenmeyen gelişmelerin yaşandığını gösterdiğini not ediyor. 1923 Lozan Barış Antlaşması ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din ve eğitim alanında özerk kılınmasına rağmen zaman içerisinde bu yapının çeşitli uygulamalar neticesinde tahrip edildiğini belirten FUEN Başkanı, öncelikle Batı Trakya Türk Azınlığı’na ve onun ibadet yerlerine yönelik olarak hoşgörüsüzlüğün ve nefretin arttığına dikkat çekiyor. Nefret söyleminin sözlü veya fiziki saldırıları beraberinde getirdiğini belirten Hansen, medya ve siyasi diskurda yer alan ırkçı söylemin ülkede nefret ortamının yayılmasına sebep olduğunu ifade ediyor.

19. Madde Sorununa çözüm bulun!

1955-1998 yılları arasında yürürlükte bulunan Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19.Maddesi ile vatandaşlıktan çıkarılan ve bugün “vatansızlar” olarak Yunanistan’da yaşamaya devam eden kişilerin yabancılar ile aynı vatandaşlık kazanma prosedürüne tabi tutulmalarını eleştiren Hansen, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’in 2008 yılında ülkeye yaptığı ziyaret sonrasında hazırladığı raporunda bu soruna dikkat çektiğini hatırlatıyor. Bununla birlikte İskeçe PASOK Milletvekili Çetin Mandacı’nın 19 Ocak 2011 tarihinde bir soru önergesi ile bu sorunu parlamentonun gündemine taşıdığını belirten FUEN Başkanı, vatandaşlık başvurularını incelemekle görevli kurulun bir an önce toplanarak başvuruları karara bağlamasını, böylelikle ayrımcılığın sona erdirilmesini istiyor.

ABTTF ve BTAYTD 19.Madde Sorunu’nu FUEN Kongresi’nde dile getirmişti

FUEN üyesi ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk heyeti olarak 3 Haziran 2011 tarihli FUEN 56. Kongresi’nde 19.Madde Sorunu’nu bir karar metni ile gündeme getirmiş, yapılan oylama sonucunda oybirliği ile bu konuda FUEN üyelerinin desteğini kazanmıştı. Batı Trakya Türk heyeti tarafından sunulan karar metninde yalnızca vatansız olarak Yunanistan’da yaşayan Türklerin değil 19. Madde ile vatandaşlıktan çıkarılan bugün başka bir ülkenin vatandaşlığında olan tüm Batı Trakya Türklerine vatandaşlıklarının iade edilmesini talep etti. Bu konunun bir hak iadesi meselesi olduğunu savunan Batı Trakya Türk heyeti, Yunanistan’dan bu konuda tüm bürokratik engelleri kaldırmasını istedi.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en önemli sorunlarından biri olarak 19. Madde konusu özel bir öneme sahip. Zira bugün yürürlükte bulunmayan bir kanun hükmü ile yaklaşık 60 bin kişi vatandaşlıktan çıkarıldı. Doğup büyüdüğü ülkesinde “vatansız” statüsünde yaşamaya devam etmek durumunda bırakılan Türkler ile başka bir vatandaşlık almak durumunda bırakılan ve bugün yurtdışında yaşayan Türklerin 19. Madde sorunu bir hak iadesi meselesidir. Bunu çözmesi gereken de ülkemiz Yunanistan’dır. Bizler, bu sorunun daha geniş kitlelere duyurulması için çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Avrupa’nın en büyük azınlık kuruluşu olan FUEN’de de bu konuyu pek çok kere gündeme taşıdık. Durumun ciddiyeti nedeni ile FUEN, Başbakan Yorgo Papandreu’ya bir mektup yazarak Batı Trakya Türklerinin sorunları konusunda Başbakan’dan adım atmasını istedi. Böylelikle sesimiz herkesçe duyulacak” açıklamasında bulundu.
GALERİ