ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Başkanı Habip Oğlu: “Ülkemizin ulusal mahkemeleri ve yargıçları AİHM kararları ve içtihatlarını da mutlaka dikkate almalıdır”

07.06.2024

ABTTF Başkanı: “Ülkemiz Yunanistan toplumumuzun derneklerinin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını 16 yıldır uygulamayarak hukukun üstünlüğü ilkesini ve Avrupa değerlerini hiçe saymaktadır. Ülkemizin ulusal mahkemeleri ve yargıçları AİHM kararları ve içtihatlarını da mutlaka dikkate almalıdır. Aksi takdirde Batı Trakya Fenerbahçeliler Kültür ve Spor Derneği’nin kapatılmasına ilişkin mahkeme kararında olduğu gibi ulusal mahkemelerce toplumumuzun başka derneklerinin aynı gerekçelerle kayıtlarının iptal edilerek kapatılmaları hiç sürpriz olmayacaktır.”

12 yıl boyunca Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı Başkanlığı yapmış olan Kamu Hukuku Profesörü Vasilis Skouris, devlet televizyonu ERT3 kanalında katıldığı bir programda Yunan yargıçların Avrupa Adalet Divanı ile ilişkileri konusuna değindi. 

Avrupa Adalet Divanı’nın AB’nin bir hukuk topluluğu olmasını sağlayan kurum olduğuna dikkat çeken Skouris, en önemli görevinin de AB hukukunun doğru uygulanmasında ulusal mahkemelere yardımcı olmak olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Profesör Skouris’in AB Adalet Divanı ve ulusal mahkemeler arasındaki ilişkilere dair sözlerine katılmakla beraber eklemede bulunmak isterim. Zira Avrupa Adalet Divanı AB hukukunun Üye Devletlerde doğru şekilde uygulanması için nasıl vazgeçilmez bir kurum ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Avrupa Konseyi üyesi devletlerde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının muhafazası ve geliştirilmesi için aynı derecede önemlidir. AİHM kararlarının uygulanması taraf devletlerde hukukun üstünlüğü ilkesinin garanti altında olduğunu ispat eden en önemli göstergelerden biridir. Ancak ülkemiz Yunanistan toplumumuzun derneklerinin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını 16 yıldır uygulamayarak hukukun üstünlüğü ilkesini ve Avrupa değerlerini hiçe saymaktadır. Ülkemizin ulusal mahkemeleri ve yargıçları AİHM kararları ve içtihatlarını da mutlaka dikkate almalıdır. Aksi takdirde Batı Trakya Fenerbahçeliler Kültür ve Spor Derneği’nin kapatılmasına ilişkin mahkeme kararında olduğu gibi ulusal mahkemelerce toplumumuzun başka derneklerinin aynı gerekçelerle kayıtlarının iptal edilerek kapatılmaları hiç sürpriz olmayacaktır.” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 

GALERİ