ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Başkanı Habip Oğlu, DEB Partisi’nin AP seçimlerine katılımı hakkında TRT World’e konuştu

03.06.2024

ABTTF Başkanı: “Yunanistan'daki DEB Partisi aracılığıyla Batı Trakya Türkleri dünyaya şunu söylemek istiyor: ‘Biz de buradayız, bizi duyun! Sorunlarımıza kulak verin!” 

31 Mayıs 2024 tarihinde Türkiye Radyo ve Televizyonu Kurumu’nun (TRT) İngilizce yayın yapan kanalı TRT World’ün internet sitesinde yayımlanan özel haberde yaklaşan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri ve Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nin seçimlere katılımı ele alındı. 

Ayşe Işın Kirenci tarafından kaleme alınan “Yunanistan’daki etnik Türk partisi AB’deki seçim sandıklarında aşırı sağ söylemle mücadele ediyor” başlıklı haberde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu ile yapılan röportajdan kesitler de yer alıyor. 

6-9 Haziran 2024 tarihleri ​​arasında Avrupa Birliği (AB) genelinde 27 üye ülkede 350 milyon kişinin AP üyelerini seçmek için sandık başına gideceğinin belirtildiği haberde, Yunanistan’daki Batı Trakya Türklerinin siyasi partisi DEB Partisi’nin de ülke genelindeki yüzde 3’lük seçim barajıyla karşı karşıya kalmasına rağmen AP seçimlerine katılacağı kaydediliyor.

Haberde ABTTF Başkanı Habip Oğlu’nun Yunanistan’da telekulak skandalı ile patlak veren süreç sonrasında halkın demokrasiye güveninin sarsıldığı ve yüzde 51’inin ülkede demokrasi açığı olduğunu düşündüğünü ifade ettiği belirtilerek, Habip Oğlu’nun bu yılki AP seçimlerinden muhalefet partilerinin fayda sağlayabileceğini düşündüğü ve bu gerçekleşirse hükümetin belki rotasını bile değiştirebileceğini belirttiği kaydediliyor.

İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nin AP aday listesinde Arnavutluk’un Himara şehrinde belediye başkanı seçilen ancak seçimlerde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle hapis cezası alan Fredi Beleri’nin yer aldığına dikkat çekilen haberde, Habip Oğlu’nun Beleri’nin adaylığının Yunanistan ve Arnavutluk arasındaki ilişkileri AP zeminine taşıyacağına dair sözlerine yer veriliyor.

Haberde Habip Oğlu’nun Yunanistan’daki yüzde 3’lük barajının DEB Partisi’nin AP’ye girmesini imkansız hale getirse bile ülkede beklenen başarının AB ülkelerinde iktidarı elinde bulunduran partilere bir mesaj göndermesinin beklendiğini söylediğinin belirtildiği haberde Habip Oğlu, “Yunanistan'daki DEB Partisi aracılığıyla Batı Trakya Türkleri dünyaya şunu söylemek istiyor: ‘Biz de buradayız, bizi duyun! Sorunlarımıza kulak verin!” diye konuşuyor.

Haberde Habip Oğlu’nun Avrupa Hür İttifakı (EFA) üyeliği sayesinde DEB Partisi’nin Avrupa’ya olan kapısının açıldığı ancak bu durumun Yunan devletini de rahatsız ettiğini belirttiği ifade ediliyor.

Haberde Habip Oğlu’nun Batı Trakya Türklerinin Yunanistan’da bir tabu konusu olduğu, Türklerin siyaset ve medyada ülkenin birliği ve dayanışması için bir tehdit olarak algılandığı ve bu algının siyasette ve medyada her gün defalarca yeniden üretildiğini söylediği ifade ediliyor.

İngilizce dilindeki TRT World haberine https://www.trtworld.com/turkiye/ethnic-turkish-party-in-greece-fights-far-right-discourse-in-eu-polls-18169145 linkinden ulaşabilirsiniz. 

GALERİ