ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, BM İnsan Hakları Konseyi’ne 19. Madde sorunu ile ilgili yazılı bildiri sundu

16.09.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 18. Oturumu’na “Vatandaşlık Hakkı ve Yunan Vatandaşlık Kanunun Eski 19. Maddesi Sorunu” başlıklı yazılı bildiri sundu. Evrensel Periyodik Gözlem başlıklı gündem maddesi kapsamında sunduğu yazılı bildiride ABTTF, 19. Madde sorununa dikkat çekerek bugün vatansız statüsünde Yunanistan’da yaşayan ya da başka bir ülkenin vatandaşlığını alan tüm mağdurları kapsayacak şekilde Yunanistan’dan bu soruna çözüm bulmasını istedi. 9 Mayıs 2011 tarihinde Evrensel Periyodik Gözlem Çalışma Grubu’nun Yunanistan ile ilgili raporu yayınlamasından sonra paralel bir rapor hazırlayarak ilgili makamlara ileten ABTTF, bu kez BM İnsan Hakları Konseyi 18. Oturumu’nda özel olarak 19. Madde sorununa dikkat çekti.

Vatansızlık ayrımcılıktır!

Bildiride ABTTF, 3370/1955 sayı ve tarihli Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19. Maddesi ile “etnik Yunan soyundan olmayan” vatandaşların “geri dönüş niyeti olmaksızın terk ettikleri” gerekçesi ile yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türk’ünün vatandaşlıktan çıkarıldığını ifade etti. Vatandaşlığın temel bir hak olduğunu ifade eden ABTTF, devlet ve temsilcisi hükümetlerin ayrımcı politikası neticesinde bugün vatansız statüsünde yaklaşık 200 kişinin Yunanistan’da yaşamaya devam ettiğini, geri kalanların ise başka ülkelerin vatandaşlığını almak zorunda bırakıldığını belirtti.

UPR Çalışma Grubu’nun raporunda bugün çok az sayıda kişinin vatansız olarak ülkede yaşadıklarını, bu kişilerin yeniden vatandaşlık almaları için somut adım attıklarını ifade eden Yunanistan’a cevaben ABTTF, 19. Madde’nin geriye dönük uygulanamaması nedeni ile aslen Yunan vatandaşı olan bu kişilerin yabancılar ile aynı vatandaşlık prosedürünü takip etmek zorunda olmalarının haksızlık olduğunu belirtti. UPR Çalışma Grubu’nun ek kısmında vatansızlığın azaltılması için yasal düzenlemeler gerçekleştirdiğini ifade eden Yunanistan’a karşılık ABTTF, Vatandaşlık İnceleme Komitesi’nin uzun zamandan sonra 2011’in ilk çeyreğinde yeniden toplandığını ancak vatandaşlık başvurularının hala askıda olduğunu, başvuru sahiplerine sürece ilişkin herhangi bir bilgi verilmediğini kaydetti.

Ülkeyi kendi istekleri ile terk ederek başka bir ülkenin vatandaşlığına geçenlere ve bugün Yunanistan dışından yaşayanlara vatandaşlığın iade edilmesinin hukuka uygun bir eylem olmayacağını iddiasına karşılık ABTTF, bu kişilerin kendi istekleri ile ülkeyi terk etmediklerini aksine çeşitli sebepler ile yurtdışına çıkan Batı Trakya Türklerinin keyfi bir uygulama neticesinde vatandaşlıktan çıkarıldıklarını ifade etti. ABTTF, bugün Yunanistan’da yaşamasalar bile bu durumda olan Batı Trakya Türkleri için de tatmin edici bir çözüm üretilmesi gerektiğini zira bu kişilerin vatandaşlıkları ile birlikte tüm sosyal haklarının yanı sıra AB vatandaşı olmanın ayrıcalıklarını da kaybettiklerini savundu.

Başkan Habipoğlu: 19. Madde sorununu her platformda ısrarla gündeme getireceğiz

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “19. Madde sorunu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en önemli sorunlarından biri. Bir süre önce ABTTF olarak 19. Madde sorunu ile ilgili olarak yeni bir eylem planı oluşturduk. Bu doğrultuda öncelikle Avrupa Parlamentosu’nda olmak üzere diğer tüm uluslararası kuruluşlarda bu soruna dikkat çekmeyi istiyoruz. Bu nedenle UPR Çalışma Grubu’nun Yunanistan ile ilgili raporunun görüşüleceği BM İnsan Hakları Konseyi’nin 18.Oturumu’nda 19. Madde konusunda bildiri hazırladık. Amacımız bu keyfi uygulama nedeni ile vatandaşlıktan çıkarılan tüm Batı Trakya Türklerine dikkat çekmek… Zira bu sorunun çözümünün hukuki değil siyasi alanda alınacak bir karar ile mümkün olacağına inanıyoruz. Bunun için de hemen her platformda bu sorunu dile getireceğiz.” açıklamasında bulundu.


ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi 18. Oturumu’na sunduğu yazılı bildirinin tam metnine buradan ulaşılabilir.


ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi 18. Oturumu’na sunuğu yazılı bildirinin tam metnini indirmek için buraya tıklayınız.
GALERİ