ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya Federal Meclisi Neonazi terörünü tartışıyor

22.11.2011
Almanya’da 2000-2006 yılları arasında 8 Türk ve 1 Yunan ile 1 Alman polisin gizli faaliyet gösteren “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” (NSU) adlı Neonazi terör hücresi tarafından öldürülmesi ile ilgili olarak Almanya Federal Meclisi, bugün başlayacak bütçe görüşmeleri öncesinde Neonazi terörü konusunda özel bir oturum düzenledi. Hafta sonunda ise Neonazi terörü sonucu yaşamını yitiren kişileri anmak amacı ile Federal Meclis’te tören düzenlenecek. Federal Meclis Başkanlığı, Federal Meclis ve Federal Alman Hükümeti tarafından ortaklaşa planlanan anma töreni öncesinde Federal Meclis Başkanı Christian Wulff, kurbanların aileleri ile buluşacak. Federal Meclis’te düzenlenecek anma töreninde kurbanların yakınları da olacak.
Federal Meclis İçişleri Komisyonu cinayetleri araştırıyor

1998 yılından bu yana yeraltında faaliyet gösterdiği anlaşılan NSU’yu araştıran polis, 3 Neonazi teröristin 13 yıl boyunca kullandığı sahte kimlikler, yaşadıkları yerler ve temasa geçtikleri kişileri araştırıyor. Cinayetler ile ilgili olarak araştırma başlatan Federal Meclis İçişleri Komisyonu’nun dün gerçekleştirdiği özel oturumun ardından Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, “Soruşturma kapsamında suça iştirak ettikleri belirlenen ya da şüpheli bulunan yaklaşık 12 kişi var” dedi.

Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich ise Almanya’da şimdiye kadar her eyaletin anayasayı koruma teşkilatının topladıkları bilgileri değerlendirdikten sonra Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’na ilettiğini, gelecekte ise bu bilgileri herhangi bir değerlendirmeye tabi tutmadan doğrudan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın bilgisine sunmaları gerektiğini ifade etti. Federal Meclis İçişleri Komisyonu’na bir liste ileteceğini belirten Friedrich, vakit kaybetmeden hali hazırdaki genel yapıda değişiklik ve düzenlemelere gidilmesi gerektiğini, zira şu anki uygulamada açıklık ve eksiklikler bulunduğunu belirtti.

Başkan Habipoğlu: NSU’ya ait bilgiler tüm gerçekliği ile açığa çıkartılmalı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Federal Meclis Genel Kurulu’nun ve Meclis İçişleri Araştırma Komisyonu’nun Neonazi terörü konusunu gündeme getirmesi ülkede yaşayan göçmen kökenli kişilere doğru bir mesaj verilmesi açısından oldukça önemli. Devlet düzeyinde gerçekleştirilecek anma töreni de göçmenlerin federal makamlara olan güvenini artıracaktır. Ancak esas olan araştırmanın titizlikle bir an önce tamamlanıp 2004 yılında Köln’deki Türklerle meskun caddede düzenlenen bombalı saldırıdan da sorumlu olduğu tahmin edilen NSU’ya ilişkin tüm bilgilerin açığa çıkarılmasıdır.” açıklamasında bulundu.