ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BM Genel Kurulu, İnsan Hakları Talim ve Terbiye Deklarasyonu’nu kabul etti

21.12.2011
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 19 Aralık 2011 tarihinde İnsan Hakları Talim ve Terbiye Deklarasyonu(Declaration on Human Rights Education and Training)’nu kabul etti. Deklarasyon, dünyadaki 7 milyar insandan her birinin insan hakları eğitimine erişme hakkına sahip olduğunu kabul etmekle birlikte bu eğitimin her yaştan, toplumun her kesimini kapsayan yaşam boyu süren bir eğitim olduğunu ifade ediyor.

Her birey insan hakları eğitimi ve terbiyesi hakkına sahip

İnsan Hakları Eğitimi Ortakları(HREA) tarafından yapılan açıklamaya göre Deklarasyon, yalnızca bir insanın insan hakları hakkında ne öğrenmesi gerektiğini değil bunu nasıl ve niçin yapması gerektiğini açıkça belirtiyor. Bu yeni deklarasyonun kabul edilmesi eğitimciler ve siyaset yapıcılar için ulusal politikalarını ve uluslararası standartların ışığında önceliklerini yeniden gözden geçirme şansı tanıyor. Deklarasyona göre “insan hakları eğitimi ve terbiyesi tüm insan haklarına evrensel anlamda saygı duyulması ve tüm insan hakları ile herkes için temel özgürlüklerin gözetimi için bir gereklilik”; bu nedenle insan hakları eğitimi her insanın hakkı olmakla birlikte sorumlu küresel vatandaşlık için de bir şart.


BM İnsan Hakları Talim ve Terbiye Deklarasyonu, 23 Mart 2011 tarihinde İnsan Hakları Konseyi’nin 16/1 sayılı kararı ile kabul edilmişti. 1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı’nı teyit eden Deklarasyon, her bireyin tüm insan hakları ve temel özgürlükler hakkında bilgi arama ve bilgi edinme hakkı olduğunun altını çiziyor.