ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Neonazi cinayetleri ile ilgili soruşturmada yeni bulgular

16.01.2012
Almanya’da 2000-2006 yılları arasında 8 Türk ve 1 Yunan ile 1 Alman polisin gizli faaliyet gösteren “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” (NSU) adlı Neonazi terör hücresi tarafından öldürülmesi ile ilgili soruşturmada yeni bulgular elde edildi. Cinayetler ile ilgili olarak NSU’nun tutuklu bulunan üyesi Beate Zschaepe’ye yönelik suçlamalar artıyor. Deutsche Welle’nin haberine göre Karlsruhe Federal Başsavcısı Marcus Köhler, Beate Zschaepe’nin NSU’nun kuruluş sürecinde yer aldığını söyledi. Başsavcı Köhler, soruşturmada bulunan videolar ve diğer yazılı belgeler incelendiğinde cinayetlerin yabancı düşmanlığı sebebiyle işlendiğinin anlaşıldığını ifade etti.

Bakan Friedrich: Terör hücresinin izlenmesinde hatalar yapılmış

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, aşırı sağcıların engellenememiş olmasının asıl sebebinin terör hücresinin Thüringen Eyaleti dışında da bağlantıları olduğunun bugüne kadar fark edilmemiş olması olduğunu söyledi. Tagesspiegel am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada Bakan Friedrich, 3 kişilik terör hücresinin izlenmesi konusunda hatalar yapılmış olduğunu kabul ederek hücrenin yapmayı planladığı eylemlerin sadece Thüringen eyaletiyle sınırlı kalacağının tahmin edilmiş olduğunu ifade etti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Neonazi cinayetlerine ilişkin soruşturma derinleştirildikçe cinayetlere ilişkin yeni bulgular da ortaya çıkıyor. Soruşturma devam ederken İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Thüringen’de terör hücresinin izlenmesi konusunda hata yapılmış olduğunu kabul etti. Terör hücresinin izlenmesi konusunda hata yapıldığının kabul edilmesi, cinayetlerin tüm detayları ile birlikte gerçekliğe kavuşturulacağı yönünde de büyük bir umut oluşturuyor. Soruşturma büyük bir titizlikle yürütülmeli, soruşturmada elde edilen gerçekler ise kamuoyu ile dürüstçe paylaşılmalı.” açıklamasında bulundu.