ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya Şansölyesi Angela Merkel: Yunanistan konusunda başarısız olduk

27.01.2012
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Yunanistan’daki mali krizin aşılmasında uluslararası toplumun ve Yunan Hükümeti’nin tüm çabalarına rağmen başarısız olunduğunu itiraf etti. Avrupa’daki ekonomik krizin henüz aşılmadığını söyleyen Merkel, sürekli yardım paketlerinin hazırlanmasının çözüme yardımcı olmayacağını belirtti.

Almanya’nın olanaklarının sınırsız olmadığını söyleyen Merkel, “Krizin nedenleri ortadan kaldırılmadan sürekli daha çok para vaadinde bulunmamızın bir anlamı yok. Almanlar kendi ekonomileriyle ilgilenmeli. Abartmakla ne kendimizi ne de Avrupa’yı kurtarabiliriz” dedi.

Merkel: “Almanya tüm Avrupa’yı kurtaramaz, AB’de siyasi birlik gerekli”

Euractiv’in haberine göre 26 Ocak 2012 tarihinde Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Merkel, başından beri avroyu korumak istediklerini söylediklerini ancak yerine getiremeyecekleri sözle vermek zorunda bırakılmak istemediklerini belirtti. Merkel, Avro Alanı’nda ekonomi yönetiminde yapısal reformların önemli olduğunu, bunun için AB Komisyonu’nun ve Avrupa Parlamentosu’nun güçlendirileceğini söyledi.

Merkel, AB Komisyonu’nun ileride daha çok bir hükümet gibi çalışacağını belirterek, “Daha güçlü bir Avrupa Parlamentosu olacak. Hükümet ve devlet başkanları daha ziyade bir ikinci kamara gibi çalışacak. Avrupa Adalet Divanı da, hukukun üstünlüğünün koruyucusu olacak.” dedi.

Başkan Habipoğlu: Mevcut krizden yalnızca Yunanistan’ı sorumlu tutmak yanlış

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Merkel’in Yunanistan konusunda başarısız olunduğunu kabul etmesi önemli bir adım. Zira Yunanistan’ı kurtarılması konusunda asıl sorunun Yunanistan değil uygulanan reçete olduğun yönündeki görüş Merkel’in açıklaması ile birlikte güç kazanmış durumda. Yunanistan’ın ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde yaşanan ekonomik krizden yalnızca Yunanistan’ı sorumlu tutmak artık imkansız. Ekonomik yardım paketleri kısa vadede sorunu çözerek mevcut baskıyı hafifletse de sorunu tümden ortadan kaldırmaya yetecek niteliklere sahip değil. Bu nedenle Merkel’in ifade ettiği gibi Avrupa Birliği, ekonomik alanda gerçek anlamda bir birlik oluşturmalı. Bu da AB Komisyonu’nun ve AP’nin ekonomik yönetişim alanında güçlendirilmesi ile mümkün olacak.” açıklamasında bulundu.