ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya Kültür Bakanlığı PISA istatistiklerinin kullanımını sansürledi

03.02.2012
Almanya Kültür Bakanlığı, OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) istatistiklerini yabancı bilim adamlarına kapayarak verileri sansürledi. Cihan Haber Ajansı’nın haberine göre beşincisi yapılması planlanan Pisa testleri öncesinde bilim adamlarına yasak getiren Alman Kültür Bakanlığı, Pisa istatistiklerini inceleyip araştırma hazırlamak isteyenlere para cezası kesti.

Süddeutsche Zeitung’da yer alan bir habere göre Hollandalı eğitim araştırmacısı Jaap Dronkers, uluslararası bir araştırma için Alman Pisa araştırmalarının istatistiklerine ulaşmak istedi. Alman Kültür Bakanları Konferansı KMK, Maastricht Üniversitesi adına bu talepte bulunan Dronkers’in bütün istatistiklere ulaşamayacağını ancak bakanlığın izin verdiği bilgileri kullanabileceğini söyledi. Dronkers, Almanya’nın Pisa istatistikleri konusunda bilim adamları ile çok sıkı bir sözleşme yaptığını ve sözleşmenin tamamen bakanlık lehine olduğunu ve araştırmacıların elini kolunu bağladığını kaydetti. Almanya’daki göçmenlerin eğitim durumunu, kendi ülkesi ve İsviçre ile kıyaslamak isteyen Dronkers, Alman KMK tarafından engellendi ve kendisine araştırma sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle 10 bin avro para cezası kesildi.

PISA dünya genelinde eğitim alanında en önemli araştırmalardan biri

OECD tarafından uygulanan “Programme for International Student Assessment-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” PISA ile “zorunlu eğitimin sonuna gelen 15 yaş grubu öğrencilerin sadece öğrendiklerinin ne kadarını hatırlayabildiklerinin değil, aynı zamanda öğrendiklerini okulda ve okul dışı yaşamlarında kullanabilme yeterliklerinin; karşılaşacakları yeni durumları anlamak, sorunları çözmek, bilmedikleri konularda tahminde bulunmak ve muhakeme yapabilmek için bilgi ve becerilerinden ne ölçüde yararlanabildiklerinin belirlenmesi” amaçlanıyor. 2000’den bu yana üçer yıl aralıklarla yapılmakta olan PISA’da her uygulama döneminde Matematik Okuryazarlığı, Fen Okuryazarlığı ve Okuma Becerileri’nden biri ağırlıklı alan olarak belirleniyor. Başlangıçta OECD’ye üye ülkelerin katıldığı PISA, bugün dünya genelinde yapılan en önemli araştırmalardan biri haline geldi. PISA 2000’e 43 ülke, PISA 2003’e 41 ülke, PISA 2006’ya 57 ülke PISA 2009’a da 33’ü OECD üyesi olmak üzere 65 ülke katıldı.