ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Joachim Gauck Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı olma yolunda ilerliyor

23.02.2012
Almanya Cumhurbaşkanı Christan Wulff’un istifa etmesi üzerine Başbakanlık’ta Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in diğer partilerin yöneticileriyle birlikte yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Joachim Gauck aday gösterildi.

Almanya’daki Müslümanlar Gauck’tan Sarrazin’e verdiği desteği geri çekmesini istedi

Deutsche Welle’nin haberine göre Hristiyan Demokrat Parti (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi’nin desteklediği Joachim Gauck “Almanya Kendini Yok Ediyor” isimli kitabında özellikle Türklere ve Araplara yönelik hakarete varan sözler söyleyen Thilo Sarrazin için “Almanya’daki siyasetçilerden daha cesur” demişti. Joachim Gauck’un Thilo Sarrazin’e geçmişte destek vermesi Almanya’da yaşayan Müslümanların Gauck’un adaylığına çekince ile bakmasına neden oldu.

Thilo Sarrazin ise Joachim Gauck’a, eski Doğu Almanya’da (DDR) insan hakları savunucusu olarak gösterdiği çabalardan dolayı saygı duyduğunu söyledi. Sarrazin, Alman Haber Ajansı’na (DPA) yaptığı açıklamada, Gauck’un daha önce de 2010 yılında cumhurbaşkanı olmasını istediğini belirterek “Yaşantısındaki çabalarından dolayı bu insana saygı duyuyorum”dedi.

Almanya İslam Konseyi (Islamrat), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ), Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) yaptıkları açıklamalarda Joachim Gauck’un geçmişte söylediği sözler ile Sarrazin’e verdiği desteği çekerek Gauck’un Cumhurbaşkanı olması durumunda herkesi kucaklayan bir anlayış içerisinde hareket etmesini istediklerini ifade ettiler.

Başkan Habipoğlu: “Gauck, Almanya’da yaşayan tüm göçmen kökenlilere kucak açmalı”

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “CDU, SPD ve Yeşiller’in aday gösterdiği Joachim Gauck’ın Cumhurbaşkanı olması durumunda kendisinden öncelikle Christian Wulff’un “İslam, Almanya’nın bir parçasıdır.” anlayışını devam ettirmesini ve ülkede yaşayan tüm göçmen kökenlilere kucak açmasını istiyoruz. Gauck, Christian Wulff’un bıraktığı yerden devam etmeli, Cumhurbaşkanı olması durumunda uyum ve bütünleşme konusunda bir adım daha ileriye gitmeli. Gauck, Almanya’da yaşayan tüm herkesi kucaklayan, onlara buranın kendi ülkeleri de olduğunu hissettiren bir anlayış benimsemeli ve herkesi ortak bir noktada buluşturmayı başaran bir Cumhurbaşkanı olmalı.” açıklamasında bulundu.