ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ege Makedonlarının Kongresi Yunan Milliyetçilerinin Boy Hedefi Oldu

06.06.2004
Avrupa Serbest İttifak Partisi üyesi olduğunu belirtmesini müteakiben ismini “Avrupa Serbest İttifak Partisi - Gökkuşağı” şeklinde değiştiren, “Uranio Tokso (Vinozhito)”, Batı Makedonya bölgesinden Slav dilini konuşan Yunanlıların da katıldığı I. Kongresi, 30 Mayıs 2004 tarihinde Selanik'teki Kapsis Otel'de gerçekleştirilmiştir.

Daha önce Aralık 2003 ayında Edessa (Voden) şehrinde yapılması kararlaştırılan kongre, aşırı milliyetçi Yunanlıların tehditleri ve saldırganlıkları nedeni ile iptal edilmiş, bilahare Selanik'te yapılmasına karar verilmiştir.

Kongre sırasında, “Elliniko Metopo (Yunan Cephesi)”, “Stohos (Hedef)” ve “Hrisi Avgi (Altın Şafak)” isimli aşırı sağ örgütlere mensup 100-150 civarındaki bir topluluk, kongreyi protesto etmek amacıyla üç saat boyunca, ellerindeki tahta ve diğer cisimlerle Kapsis Oteli'nin önündeki polis barikatını aşmaya çalışmışlar, Makedonya ve Makedonlar aleyhinde sloganlar atarak şiddet eylemlerine başvurmuşlardır. Göstericiler ile emniyet güçleri arasında küçük çaplı olaylar yaşanmış, polisin göz yaşartıcı bomba kullanması neticesinde, eylemciler olay mahallinden uzaklaştırılabilmiştir.

Yunanistan'da yaşayan Türk ve Ulah azınlıkların temsilcilerinin de bulunduğu kongrede 13/06/2004 tarihinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için 13 aday belirlenmiştir. Parti kongresi, Makedon basınında geniş bir şekilde ele alınmış ve 01/06/2004 tarihli “Dnevnik” gazetesinde, “Yunanistan gök kuşağının tüm renklerinden mahrum” başlığı altında yayınlanan bir makalede, kongrenin Yunanistan'da yaşayan Makedon azınlık için çok küçük ve yetersiz bir gelişme olduğu belirtilmiştir.