ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Avrupa Vatandaşları Girişimi” 1 Nisan’da yürürlüğe giriyor

30.03.2012
Başkan Habipoğlu: Avrupa Vatandaşları Girişimi ile Avrupa Birliği demokrasisinde yeni bir dönem başlıyor.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin vatandaşlarının Avrupa Birliği Komisyonu’na yasa önerisinde bulunmalarına imkan sağlayan “Avrupa Vatandaşları Girişimi” 1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Vatandaşların Avrupa Birliği’nin işleyişine katılımını güçlendirmek isteyen Avrupa Birliği, Avrupa Vatandaşları Girişimi ile AB gündeminin belirlenmesinde vatandaşları da söz sahibi kılmak istiyor.

“Avrupa Vatandaşları Girişimi” nedir?

1 Aralık 2009 tarihli Lizbon Antlaşması ile getirilen, 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren yürürlükte olacak “Avrupa Vatandaşları Girişimi”ne göre AB vatandaşları, en az 1 milyon imza toplayabildikleri takdirde AB Komisyonu’na doğrudan yasa teklifi götürebilecek.

Avrupa Vatandaşlar Girişimi’ni düzenleyecek Vatandaş Komitesi’nin en az 7 farklı üye devlette ikamet eden en az 7 tane AB vatandaşından oluşması gerekiyor. Her vatandaş girişimi için önce bir kayıt işlemi gerekiyor. Daha sonra Komisyon’un başvuruyu kabul etmesi gerekiyor. AB Komisyonu’nun girişimi başlatmayı kabul etmesi durumunda ise 27 AB üye ülkesinin en az ¼’ünden yani 7 AB ülkesinden 1 milyon imza toplanması gerekiyor. Her üye ülkeden toplanacak asgari imza sayısı ise ilgili tüzükte açıkça belirtiliyor. Buna göre, örneğin, Yunanistan’dan en az 16.500, Almanya’dan ise 74.250 imza toplanması gerekiyor.

Vatandaş Komitesi’nin AB vatandaşlarından 1 milyon imzayı toplamak için bir yıl süresi olacak. Her ülkeden toplanacak imzaların geçerli olup olmadığına ise ilgili ulusal makamlar karar verecek. 1 milyon imzanın toplanmasının ardından Vatandaş Komitesi, bunu AB Komisyonu’na iletecek. AB Komisyonu, gerekli incelemeleri yaparak 3 ay içerisinde AP’de düzenlenecek bir açık toplantıda bunu kamuoyuna ilan ederek vatandaş girişiminin sunulduğu konuda bir tebliğ kabul edecek.

Habipoğlu: Avrupa Vatandaşları Girişimi, Avrupa demokrasisi için yeni bir fırsat

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Avrupa Vatandaşları Girişimi” ile ilgili yaptığı açıklamada, “Avrupa Vatandaşları Girişimi ile Avrupa Birliği demokrasisinde yeni bir dönem başlıyor. Avrupa Vatandaşları Girişimi, katılımcı demokrasinin ilk uluslarüstü aracı. Bununla Avrupa, vatandaşların yönetime katılımında yeni bir çağa girmiş olacak. Avrupa’nın geleneksel veya ulusal azınlıkları açısından ise bu, Avrupa Birliği düzeyinde bir yasa oluşturulması açısından büyük bir fırsat oluşturabilir.” dedi.
GALERİ