ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası Af Örgütü’nden Avrupa’da Müslümanlara karşı ayrımcılık konusunda rapor

27.04.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: “Af Örgütü, Yunanistan ve Almanya’nın dahil edildiği ikinci bir raporla Avrupa’da Müslümanlara karşı ayrımcılığı tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermeli”

Uluslararası Af Örgütü, “Tercih ve Önyargı: Avrupa’da Müslümanlara karşı Ayrımcılık” konulu bir rapor yayımladı. Belçika, Hollanda, İspanya ve İsviçre’den örneklerin verildiği raporda din veya inanç temelindeki ayrımcılığın Avrupa’daki Müslümanları nasıl etkilediği ortaya konuyor.

Avrupa’da Müslümanlar yaşamın her alanında ayrımcılık ile karşı karşıya

Belçika’dan bir ayrımcılık örneğinin aktarıldığı raporda istihdam alanında yaşanan ayrımcılığa dikkat çekiliyor. Raporda pekçok Avrupa ülkesinde Müslümanların istihdam oranının Müslüman olmayanlardan daha düşük olduğu belirtiliyor. Örnek olarak 2006’da Hollanda’da Türkiye ve Fas kökenli kadınların istihdam oranının sırası ile yüzde 31 ve yüzde 27 olduğu, bu karşılık etnik azınlıklara üye olmayan Hollandalı kadınların istihdam oranının yüzde 56 olduğu kaydediliyor.

Raporda dini ve kültürel sembollerin ve kıyafetlerin giyilmesinin ifade ve din veya inanç özgürlüğü ile ilgili olduğu ifade ediliyor, aksinin din veya inanç özgürlüğüne bir müdahale olduğunu belirtiliyor. Müslüman ibadet yerlerine getirilen kısıtlamalar konusunda ise raporda İsviçre ve İspanya’dan örnekler verilerek devletlerin dini grupların ibadet yerleri açmalarına olanak sağlaması gerektiği belirtiliyor.

Başkan Habipoğlu: Avrupa’da Müslümanlar için yaşam önyargılar ve stereotipler nedeni ile güçleşiyor

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Uluslararası Af Örgütü’nün raporu Avrupa’da Müslümanlara karşı ayrımcılığın yaşamın her alanında geçerli olduğunu gösteriyor. Belçika, Hollanda, İspanya ve İsviçre’den örneklerin aktarıldığı raporda önyargıların Müslümanlar için yaşamı ne kadar zorlaştırdığı açıkça ortaya konuyor. Bununla birlikte raporda yaklaşık 4 milyon Müslümanın yaşadığı Almanya’nın ve devlet tarafından resmi olarak tanınan Müslüman bir azınlığa sahip Yunanistan’ın yer almaması oldukça üzücü. Zira Almanya’da ve Yunanistan’da din veya inanç özgürlüğü alanında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Uluslararası Af Örgütü’nün ikinci bir raporla diğer Avrupa ülkelerinde de saha araştırması yapmasını ve Avrupa’da yaşanan ayrımcılığın ulaştığı boyutu tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermesini ümit ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
GALERİ