ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Türk ve Almanlar DİTİB’in iftar programında buluştu

11.07.2013
İnşaatı devam eden Köln Merkez Camii’de düzenlenen iftara ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kasap katıldılar

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği(DİTİB)’nin 9 Temmuz 2013 tarihinde verdiği iftara katıldı. DİTİB’in Ramazan’ın ilk gününde inşaatı süren Köln Merkez Camii’de düzenlediği ve çok sayıda Türk ve Alman davetlinin katıldığı iftar etkinliğine ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kasap katıldılar.

Siyaset, sivil toplum ve din temsilcilerini biraraya getiren iftar yemeğine Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Dışişleri Bakanlığı’ndan Heinrich Kreft, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers gibi seçkin davetliler katıldı. T.C. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ile T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel de iftar programına iştirak ettiler.

Siyaset dünyasından Kuzey Ren- Vestfalya Eyaleti milletvekilleri ile Almanya Federal Meclisi milletvekillerinin, Köln eski Anakent Belediye Başkanı Fritz Schramma ve Anakent Belediye Meclisi üyelerinin de katıldığı iftar programında Türk kökenli çatı kuruluşlarının ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Musevi ve Hristiyan din temsilcilerini bir araya getirdi. İftar programına katılan Alman Piskoposlar Konferansı’ndan Helmut Wiesmann, Köln Yahudi Liberal Cemaati temsilcisi Avi Applestein, Protestan Kilisesi’nden Detlef Görrig de programda birer konuşma yaptılar.

DİTİB Genel Başkanı Er: Toplumda İslam düşmanlığı uç kesimlerden orta kesimlere doğru yaygınlaştı

Kur’an tilavetiyle başlayan ve DİTİB Tasavvuf Musikisi Topluluğu’nun seslendirdiği eserlerle devam eden programda DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Er açış konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. İzzet Er, özellikle 11 Eylül olaylarından sonra barış ve rahmet dini olan İslam’ın güvenlik bağlamında ele alınmasını endişe verici bir durum olarak değerlendirdi. Er, toplumda İslam düşmanlığının yaygınlaştığını söyledi, bu durumun uç kesimlerden toplumun orta kesimlerine doğru yaygınlaşmasının asıl endişe verici olan unsur olduğunu belirtti. Almanya’da yaşayan Müslümanların kimlik ve inanç değerlerine uygun eğitim görmelerinin anayasal temel bir insan hakkı olduğunu söyleyen İslam ilahiyatının Hıristiyan ve Yahudi ilahiyatında olduğu gibi dini cemaatlere bırakılmasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Kreft: Ramazan’daki maddi ve manevi dayanışma Müslüman olmayanlar için de güzel bir örnek

Dışişleri Bakanlığı Kültürlerarası İlişkiler ve Diyalog Sorumlusu Heinrich Kreft ise Ramazan’ın insanların unuttuğu güzel değerleri yeniden hatırlattığını söyledi, Ramazan’daki maddi ve manevi dayanışmanın Müslüman olmayanlar için daha fazla dayanışma için bir örnek oluşturabileceğini söyledi.

Zülfiye Kaykın: Katılım ve Uyum Yasası ile eyalette ilk kez okullarda İslam din dersi okutulmaya başlandı

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın’ın da bir konuşma yaptığı etkinlikte Kaykın, Ramazan’ın farklı olanı anlayarak barış içinde birlikte yaşamaya katkı sağladığının altını çizdi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde kabul edilen Katılım ve Uyum Yasası hakkında bilgi veren Kaykın, 2012-2013 yılında ilk kez okullarda İslam din dersinin okutulmaya başlandığını belirtti.

Başkonsolos Basa: İftar programları Türk-Alman, Hristiyan-Müslüman yakınlaşmasına önemli bir katkıdır

T.C. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da Almanya’da onbinleri biraraya getiren iftar programlarının Türk ve Müslümanların dünyaya ne derece açık olduğunu gösterdiğini kaydetti. Köln’deki görevinin Merkez Camii’nin resmi açılışından önce sona ereceğini söyleyen Başkonsolos Basa, bu akşam düzenlenen iftar programı gibi bundan sonra düzenlenecek iftar programlarının da Türk-Alman dostluğuna, Hristiyan-Müslüman yakınlaşmasına katkıda bulunacağından emin olduğunu söyledi.
GALERİ