ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Alaca İmaret Camii’deki Selanik Bienali’ne ait video tepkiye neden oldu

21.10.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Saygısız ve rencide edici bu durum karşısında Yunan devleti derhal özür dilemeli, bölgede yaşayan Müslümanların Alaca İmaret Camii’nin ibadete açılması talebini yerine getirmeli

Selanik’te ibadete kapalı olan ve çeşitli sanat etkinliklerinde müze ve sergi alanı olarak kullanılan Alaca İmaret Camii’nde Selanik Bienali kapsamında gösterilen Fransız sanatçı Ange Leccia’a ait “Nimfea” isimli video çalışması Selanik’te yaşayan Müslümanların tepkisine neden oldu. Üstsüz bir kadının su içerisindeki ağır hareketlerinden oluşan Nimfea adlı video çalışmasının Selanik’te yaşayan Müslümanlar için büyük bir öneme sahip Alaca İmaret Camii’nde sergilenmesine Türkiye de tepki gösterdi.

Hürriyet’e konuşan Selanik’teki Doğu Makedonya-Trakya Müslamanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu, erotik buldukları bu videoyu Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris’e şikâyet ettiklerini söyledi. Osman İsmailoğlu, “Bayram öncesi, göğüsleri görünen çıplak kadın videosunu Alaca İmaret’in mihrabı önünde görünce oradaki yetkililere bağırıp çağırdım. Bunun Müslümanlar için kabul edilemez olduğunu anlattım” dedi.

Bienal kapsamında Alaca İmaret Camii’de gösterilen Nimfea videosu T.C. Selanik Başkonsolosluğu da Belediye Başkanı dahil ilgili Yunan makamları ve Selanik Başpiskoposu Anthimos’a gönderdiği mektupta “Alaca İmaret’in cami olarak inşa edildiğini, ibadete kapalı olmasının Müslümanlar açısından önemini daha az kılmadığını ve bu müstehcen videonun kaldırılması talebinde bulunduğunu” belirtti.

Türkiye’nin ve Selanik’teki Doğu Makedonya-Trakya Müslamanları Eğitim ve Kültür Derneği’nin ve Selanik’i ziyaret eden Müslüman turistlerin tepkisi üzerine ‘Nimfea’ Alaca İmaret’ten başka bir mekâna taşındı, ancak geçen hafta tekrar camide gösterilmeye başlandı. Türkiye’nin yeniden tepki göstermesi üzerine bayram arefesinde Alaca İmaret Camii’den kaldırılarak Nimfea başka bir mekana taşındı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Selanik’te yaşayan Müslümanlar için büyük bir öneme sahip Alaca İmaret Camii’nin dini bayramlarda ve önemli günlerde ibadete açılması beklenirken müze ve sergi alanı olarak kullanılan bu camide bienal kapsamında Müslümanların hassasiyetini yok sayan bir sanat çalışmasının gösterimi saygısızlıktır. Bu açıdan provokatif bir eylem olarak da değerlendirebilecek bu eylemde bulunan aşırı sağcılar ya da ateistler değil devletin kendisidir. Müslümanların dini inançlarına yapılan saygısız ve rencide edici bu durum karşısında Yunan devleti derhal özür dilemeli, bölgede yaşayan Müslümanların Alaca İmaret Camii’nin ibadete açılması talebini yerine getirmeli.” açıklamasında bulundu.