ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan FUEN’in Birleşmiş Milletler’e sunduğu yazılı bildiriye cevap verdi

25.04.2014
Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN)’nin 3-28 Mart 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları konusunda sunduğu yazılı bildiriye Yunanistan BM Daimi Cenevre Temsilciliği’nden yanıt geldi.

Yunanistan: “Trakya’daki Müslüman azınlık etnik ya da ulusal azınlık değil, dini azınlık”

Yunanistan, Trakya’daki Müslüman azınlığın dini kimliği temelinde tanındığını, bu azınlığın etnik ya da ulusal bir azınlık olmadığını belirterek Müslüman azınlığın Türk, Pomak ve Roma kökenine ve kültürel arka planına sahip Yunan vatandaşlarından oluştuğu yanıtını verdi.

İsminde “Türk” kelimesi geçen dernekler

İsminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan dernekler konusunda ise Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin haklı bulduğu İskeçe Türk Birliği, Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin tüzüklerinin Yunan mevzuatında uygun bulunmadığu için resmi olarak kaydedilmediklerini ifade etti. Yunanistan mahkemenin haklı bulduğu bu dernekler konusunda ise Yunan makamlarının mahkeme kararlarını uygulamak için uygun yolları araştırdığını belirterek 2008’den bu yana verdiği cevabı tekrarladı.

Vakıflar

Vakıflar konusunda ise ilgili yasanın bazı hükümleri konusunda azınlık üyeleri tarafından dile getirilen endişelere ilişkin yolların araştırıldığını belirten Yunanistan, hayır amaçlı olarak kullanılan mülklerin gelir ve arazi vergisinden muaf tutulduklarını kaydetti.

Eğitim

Eğitim konusunda Yunanistan azınlık okullarına destek verilmeye devam ederken kamu eğitim sistemini tercih edenlerin artış göstermesi karşısında devlet eğitim sisteminin de uygun şekilde düzenlendiğini belirtti. Anaokul eğitiminin zorunlu olduğunu belirten Yunanistan, ilgili makamların haklı gerekçeler nedeniyle anaokula gidemeyen çocukların ailelere yardımcı olduklarını not etti.

Müftü sorunu

Müftülerin seçimi konusunda evrensel olarak tek bir seçim metodu bulunmadığını belirten Yunanistan, müftülerin dini görevlerinin yanı sıra Şer’i hukuku uygulama hakları dolayısı ile devletin bu konuya müdahil olduğunu belirtti. “Seçilmiş müfütülerin” resmi olarak tanınmadığını belirten Yunanistan, mevcut mevzuata açıkça saygısızlık yapıldığına dair işaretlere ve sıklıkla provokatif bir tutuma rağmen devletin bu kişilerin dini ve diğer faaliyetlerini engellemediğini kaydetti.
240 İmam Yasası

Kur’an öğretmenleri başlığı ile ifade edilen 240 İmam Yasası konusunda ise Yunanistan, devlet okullarına giderek artan sayıda gelen azınlık çocuklarının eğer isterlerse Kuran’ı devlet okullarında öğrenebilmelerine olanak tanıdığı için bu yasanın geleceğe yönelik bir girişim olduğunu iddia etti. Bu yasanın azınlığın dini özgürlüğüne müdahale olarak sunulan bir kampanyanın olduğunu iddia eden Yunanistan, bunun siyasi çıkar teşebbüsü olduğunu ve yanıltıcı olduğunu iddia etti.

Yunanistan’ın FUEN’e verdiği yazılı cevabın tam metnine http://daccess-ods.un.org/TMP/7855672.24025726.html linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ