ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η ABTTF στα ΗΠΑ έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του εκλογικού ορίου της Ελλάδας

16.06.2014
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF), στη συνεδρίαση της 26. του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στις 10-27 Ιουνίου προσέφερε μια γραπτή δήλωση για το πρόβλημα του εκλογικού ορίου της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των μειονοτήτων δεν ισχύουν για τα πρώην μέλη της ΕΕ!

Η ABTTF υποδεικνύοντας ότι, η εκπροσώπηση των εθνοτικών μειονοτήτων την πολιτική ζωή στις σύγχρονες δημοκρατίες της κατάστασης τα δικαιωμάτα των μειονοτήτων είναι ένα ισχυρό σύμβολο, κατόπιν, υποψήφιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της προστασίας των μειονοτήτων είναι μία από τις προϋποθέσεις για την προ-ενταξιακή αλλά, δυστυχώς, η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για τα κράτη πρώην μέλη της ΕΕ, όπως και για την Ελλάδα. Η ABTTF πρόσθεσε ότι, η Ελλάδα υποχρεώνει τα πολιτικά κόμματα και τους ανεξάρτητους υποψηφίους σε όλη τη χώρα με το εκλογικό όριο του 3%, η μειονότητα της Δυτικής Θράκης αποτελεί περίπου 1,5% του πληθυσμού της χώρας, εν λόγω αυτό, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν έχουν καμία πιθανότητα ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι είσοδο στο κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, τα μέλη της ομοσπονδίας της Δυτικής Θράκης στις τελευτές γενικές εκλογές δήλωσαν με τα κόμματα της πλειοψηφίας και εισήλθαν στην Βουλή των Ελλήνων τρείς βουλευτές από την μειονότητα.

Η μειονότητα εξακολουθεί να θεωρείτε ως «Αλλοί»

Η ABTTF σημείωσε ότι στην Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο αλλάζοντας ριζικά τη διοικητική δομή χωρίζεται σε 13 διοικητικές περιφέρειες οδηγούσε με αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση του αριθμού των δήμων. Επίσης, οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 18 και 25 Μαΐου το 2014, με αποτέλεσμα, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών εκλέχθηκαν στους δήμους Αρριανών, Ιάσμου και Μύκης τρεις μειονοτικούς δήμαρχους. Όμως, όπως επισήμανε η ABTTF, ότι η προεκλογική ατμόσφαιρα είχε αντίληψη ως «άλλοι» προς απέναντι της Τούρκικης Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, επίσης, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στις δηλώσεις του τόνισε με τις εξηγήσεις που έκανε ειδικά στους δήμους Μαρωνίας και Ίασμου ότι έχουν εξισλαμιστεί και είπε ότι πρέπει να ξανά περάσουν στα χέρια των Χριστιανών.

Το DEB κατάφερε να βγει στις Ευρωεκλογές το πρώτο κόμμα στη Ροδόπη και στη Ξάνθη αλλά, δεν μπόρεσε να στείλει βουλευτής λόγω το εκλογικό όριο

Η ABTTF σημειώνει ότι, στις 25 Μαΐου μαζί με το δεύτερο γύρο τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάνω σε αυτό το πλαίσιο 14 χώρες της Ε.Ε για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν εφαρμόζουν κανένα εκλογικό όριο, ενώ στην Ελλάδα το εκλογικό όριο το 3% εφαρμόζεται και στις Ευρωεκλογές. Το κόμμα της Τούρκικης Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (DEB) συμμετέχοντας για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές με σκοπό να ακουστεί η φωνή της μειονότητας στην Αθηνά και στις Βρυξέλλες, στα αποτελέσματα των εκλογών το κόμμα (DEB) στη Ροδόπη και στη Ξάνθη βγήκε πρώτο, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα έλαβε 0,76 % της ψηφοφορίας και λόγω του εκλογικού ορίου του 3% δεν μπόρεσε να στείλει κανένα βουλευτή από την μειονότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ABTTF ζήτησε από τις Ελληνικές Αρχές για τα πολιτικά κόμματα και για τους ανεξάρτητους υποψηφίους να αφαιρεθεί το εκλογικό όριο το 3%, επίσης, στη Βουλή των Ελλήνων για την εκπροσώπηση της Τούρκικης μειονότητας στο εθνικό επίπεδο ζήτησε την διασφάλιση να γίνει σε συγκεκριμένες ειδικές εφαρμογές .Η ABTTF ζήτησε να αφαιρεθεί το 3% όριο στις Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσης, η μειονότητα στα θέματα που της αφορούν εθνικά, τοπικά και περιφερειακά πρέπει να λάβει μέρος στα νομοθετικά και στα συμβουλευτικά όργανα.

Στην 26η σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών η γραπτή σημείωση της ΑΒTTF : http://ap.ohchr.org/documents/sdpage_e.aspx?b=10&se=155&t=7
ΓΚΑΛΕΡΙ