ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης συμμέτειχε στο συνέδριο της FUEN το 2016

23.05.2016
Στο συνέδριο η τουρκική μειονότητα εκπροσωπήθηκε από ΑBTTF, BTAYTD και ΚΙΕΦ μέρος που είναι τα πλήρη μέλη της FUEN, ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου επανεκλέχθηκε ως Αντιπρόεδρος της FUEN

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης συμμέτειχε στην 61. Συνέδριο της FUEN, που πραγματοποιήθηκε στο Wroclaw / Breslau της Πολωνίας κατά τη διάρκεια 18 με 22 Μαΐου το 2016. Η τουρκική μειονότητα εκπροσωπείθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (Σ.Ε.Μ.Δ.Θ) και Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης ,Φιλίας (ΚΙΕΦ) στο συνέδριο φιλοξενήθηκε από Συνδέσμου των κοινωνικο-Πολιτιστικοί οργανισμοί της Γερμανίας στην Πολωνία (VdG). Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου, οι Αντιπρόεδροι Μεχμέτ Χουσεΐν και Μουσταφά Κασάπ, Ενγκίν Κ.Σογιλμάζ από τα Κεντρικά Γραφεία της ABTTF, από Σ.Ε.Μ.Δ.Θ ο Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ και από ΚΙΕΦ ο Δηκηγόρος Σινάν Καβάζ παρακολούθησαν το συνέδριο που φιλοξένησε 150 εκπρόσωποι από 54 οργανώσεις από 27 ευρωπαϊκές χώρες . Ο πρόεδρος της Ρόδου, της Κω και τα Δωδεκάνησα Τούρκοι Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Association (πλήρες μέλος της FUEN) ο καθηγητής Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσή ήταν επίσης παρόν στο συνέδριο. Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε και η εκλογή του νέου πρόεδρου της FUEN και ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου ε επανεκλέχθηκε ως Αντιπρόεδρος της FUEN.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν ως κύρια θέματα η κατάσταση της πολωνικής μειονότητας , η κρίση των προσφύγων ως γέφυρα στη λύση των συγκρούσεων των εθνικών μειονοτήτων και κοινωνική συνοχή

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου στις 18 Μαΐου το 2016, πραγματοποιήθηκε παραδοσιακή εκδήλωση ''Μάρκετ των Μειονοτήτων'' με σκοπό να γνωριστούν καλύτερα όλες οι οργανώσεις των μειονοτήτων μέλη της FUEN και για την αναγνώρηση του πολιτισμού των μειονοτήτων της Ευρώπης . Εντωμεταξύ ο Πρόεδρος της FUEN Hans Heinrich Hansen και ο κύριος ομιλητής του συνεδρίου αλλά και επίτημος προσκεκλημένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Υύπατος Αρμοστής για τις Εθνικές Μειονότητες Astrid Thors πραγατοποιήσε την επίσημη έναρξη του συνεδρίου. Η ABTTF επίσης έστησε μια κερκίδα και παρουσίασε την Τούρκικη Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στους συμμετέχοντες, ο Ύπατος Αρμοστής για τις Εθνικές Μειονότητες Astrid Thors επισκέφθηκε προσωπικά τη κερκίδα της ABTTF και έλαβε λεπτομερείς πληροφορίες για τον πολιτισμό και για τα προβλήματα της Τούρκικης Μειονότητας της Δυτικής Θράκης
Στην πρωινή συνεδρία της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, ο Δήμαρχος Rafał Dutkiewicz, Βρότσλαβ / Breslau και ο Πρόεδρος Bernard Γκάιντα του VdG και ο Πρόεδρος της FUEN Hans Heinrich Hansen μετά την έναρξη και ευχετήριες τους ως κύριος ομιλητής Ύπατος Αρμοστής για τις Εθνικές Μειονότητες Astrid Thors ησήλθε στην εξέδρα. Το απόγευμα συζητήθηκε την γερμανική μειονότητα και 13 διαφορετικές μειονότητες που ζουν στην Πολωνία και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προκλήσεις και οι λύσεις.

Τη Παρασκευή 20 Μάιος, κρίση προσφύγων στην Ευρώπη, η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και συγκρούσεις στην Ουκρανία, μειονότητες στην Ευρώπη, με γέφυρα και μεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης των τοπικών / εθνικών μειονοτήτων και τα προβλήματα των εθνοτικών ομάδων επικεντρώθηκε σε διαφορετικές συνεδρίες. Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου ως μέλος του πάνελ υπογραμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν κάνει για δείγμα στο πλαίσιο την προστασία τα δικαιωμάτα των μειονοτήτων και εξέφρασε τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τούρκικη μειονότητα της Δυτικής Θράκης ειδικά στους τομείς εκπαίδευση - Θρησκεία και σε διάφορους τομείς. Επίσης, ο Χαμπίπογλου ανάφερε την επιδρομή στον BTAYTD από Έλληνες εισαγγελείς και αστυνομικούς.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την τουρκική μειονότητα στην FUEΝ Κοινότητας Ομάδα Εργασίας / Συνέδριο (TAG) μέλη συναντήθηκαν σε μια διαβούλευση συνάθροιση που πραγματοποιήθηκε 19 Μαΐου το βράδυ. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε υπο την προεδρία του υπεύθηνου FUEN TAG και Αντιπρόεδρος της FUEN Χαλίτ Χαμπίπογλου, συζητήθηκε οι δραστηριότητες που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί με το περιεχόμενο και την οργάνωση της Ετήσιας Συνέλευσης.

Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου επανεκλέχθηκε ως αντιπρόεδρος της FUEN από αντιπροσωπείας του Δοικητικού Συμβουλίου της FUEN

O Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου εκλέχθηκε ξανά ως Αντιπρόεδρος της FUEN για περίοδο 3 ετών σε FUEN συμβούλιο των εκπροσώπων μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν για την προεδρία του Συμβουλίου FUEN που αποτελείται από 7 μέλη. Παρόν μέλος της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία ο Lóránt Vincze ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της FUEN εκλέχθηκε νέος Πρόεδρος της FUEN και έγινε διαδοχή του Hans Heinrich Hansen ο οποίος ήταν για τα τελευταία 9 χρόνια αυτή τη θέση.

Το σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε η Τουρκική Μειονότητα της αντιπροσωπείας της Δυτικής Θράκης αποτελείται από ABTTF, Σ.Ε.Μ.Δ.Θ και ΚΙΕΦ μέρος σχετικά με τις συστηματικές παραβιάσεις από την Ελλάδα του εκπαιδευτικού και θρησκευτική αυτονομία εγγυημένη από διεθνείς συνθήκες, καθώς και το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τα προβλήματα της Ρόδου, της Κω και τα Δωδεκάνησα οιΤούρκοι για την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, τη θρησκεία, τα ιδρύματα και πολιτιστικές ιδιότητες εγκρίθηκαν από τις ψήφους των αντιπροσώπων.

Συνολικός αριθμός των μελών FUΕN αύξησε σε 93

Η ένωση της μειονότητας Cham στην Αλβανία και της ουγγρικής μειονότητας στη Σλοβενία εγκρίθηκαν ως πλήρη μέλη της FUEN, ενώ το καταστατικό της Διεθνούς Εταιρείας των τουρκόφωνων Μεσχέτ «Vatan» και σύνδεσης των τουρκόφωνων Μεσχέτ στο Αζερμπαϊτζάν "Vatan" ήταν τόσο δεκτός σε πλήρη μέλους από την ομοφωνία του Διοικητικού συμβουλίου της αντιπροσωπείας FUEN.

Το 61. συνέδρειο της FUEΝ , μετά την η Γενική Συνέλευση στο Wroclaw / Breslau ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε μια εκδρομή στην πόλη και τελείωσε με ένα εορταστικό δείπνο για πολιτιστικό περιεχόμενο. Στο εορταστικό δείπνο, με απόφαση νεοεκλεγείς Προεδρείο της FUEΝ στον επίτιμμο πρόεδρο Hans Heinrich Hansen που συνοδεύεται από εικόνες επίσης δοθείκε πληροφορίες για το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου EUROPEADA το 2016 που θα πραγματοποιηθεί στην Αυτόνομη Περιφέρεια Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας στις 18 - 26 Ιουν το 2016. Το επόμενο συνέδρειο της FUEN το 2017 θα πραγματοποιηθεί με τη φιλοξενία της ουγγρικής μειονότητας στο Κλουζ της Ρουμανίας.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΑBTTF συνεπώς επανεκλεγεί ως Αντιπρόεδρος της FUEN τον Πρόεδρο της ΑBTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου συγχαρούμε ειλικρινά, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους.
ΓΚΑΛΕΡΙ