ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da eğitim sisteminde köklü değişikliğe gidiliyor

16.05.2017
Halit Habip Oğlu: “Yunan hükümetince eğitim sisteminde hayata geçirilmesi planlanan değişikliklerde Batı Trakya Türk toplumuna ait okulların özerk yapısı mutlaka dikkate alınmalı, azınlık okul sistemi içerisinde iki dilli azınlık anaokulları açılması talebimiz ivedilikle yerine getirilmelidir”

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 9 Mayıs 2017 tarihinde Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı’na yaptığı ziyaret sırasında Bakan Kostas Gavroğlu ile birlikte yaptığı basın toplantısında hükümetin eğitim sisteminde hayata geçirmeyi planladığı değişiklikleri açıkladı. Çipras ve Gavroglu, eğitimdeki değişiklik ve yeniliklerin anaokulu ile ilk, orta ve yüksek öğretimi kapsadığını kaydetti.

Değişiklikler kapsamımda, Yunanistan’daki zorunlu anaokulu eğitimi bir yıldan iki yıla, zorunlu eğitimin toplam süresi de on dört yıla çıkartılacak. 2017 Eylül ayından itibaren Yunanistan genelindeki tüm okullarda tüm gün eğitim uygulanacak. İlkokullarda sınıflardaki öğrenci sayısı aşamalı olarak azaltılacak olup bu sayının üç yıl içinde yirmi ikiye düşürülmesi hedefleniyor. Üniversiteye giriş sınavları da aşamalı olarak kaldırılacak. İlgili yasa tasarısı Yunan meclisinde önümüzdeki sonbaharda oylamaya sunulacak olup eğitimdeki değişikliklerin üç yıllık bir sürede hayata geçirilmesi planlanıyor.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan’da zorunlu eğitimin süresinin on dört, zorunlu anaokulu eğitiminin süresinin iki yıla çıkartılacak olması Batı Trakya’daki özerk yapıdaki Türk azınlık eğitimini de doğrudan etkileyecek. 1923 Lozan Barış Antlaşması ile eğitim özerkliği garanti altına alınan Batı Trakya Türk toplumu, kendi okullarını kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahiptir. Yunan hükümeti, eğitim sisteminde hayata geçirmeyi planladığı değişikliklerde Batı Trakya Türk toplumuna ait okulların özerk yapısına zarar verecek müdahalelerden mutlaka kaçınmalı, azınlık okul sistemi içerisinde Türkçe ve Yunanca eğitim verilecek iki dilli azınlık anaokulları açılması talebimiz ivedilikle yerine getirilmelidir” açıklamasında bulundu.