ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’ın Türkçe Eğitime ilişkin olarak izlediği politika Lozan´a Aykırı

07.04.2006
TRT Int´te canlı yayımlanan "Sözüm Türkçe Üstüne" adlı programa katılan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Dr. İbrahim Kelağa, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sadık Salih ve Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu´ndan (ABTTF) araştırmacı Cem Şentürk, Yunanistan´da Türkçe eğitimi tartıştılar.

Yapımcılığını Orhan Gizil´in, sunuculuğunu Leyla Uzun´un yaptığı „Sözüm Türkçe Üstüne“ adlı televi-zyon programında Yunanistan´da Türkçe Eğitim konusu tartışıldı. TRT Sanatçılarından Sabriye Sayın´ın da seslendirdiği Balkan türküleri ile eşlik ettiği programda, azınlık eğitiminin genel durumu hakkında bilgi-ler veren Dr. İbrahim Kelağa, azınlık eğitiminde kullanılan müfredatın 1957´den kaldığına dikkat çekerek, iki dilli eğitimin iyi kurgulandığında büyük bir şans olduğunun altını çizdi. Batı Trakya´daki azınlık okullarında Türkçe´nin ve Yunanca´nın kullanım düzeyi hakkında bilgiler veren Kelağa, azınlık eğitiminde öğretmen sorununa vurgu yaptı.

Canlı yayına Gümülcine´den teefonla katılan Sadık Salih, bir Batı Trakyalı Türk öğretmen ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) başkanı olarak konuya ilişkin tecrübelerini aktardı. Uydu teknolojisi sayesinde erişilen televizyon yayınlarının bölgede Türkçe kullanımı konusunda olumlu tesirlerine vurgu yapan Salih, TRT yetkililerinden Yunanistan´da erişemedikleri radyo frekanslarını güçlendirmelerini talep etti.. BTTÖB´nin azınlık öğrencilerine derslerinde yardım amacıyla başlattıkları programlar hakkında bilgi vermesinin ardından, azınlık mensuplarına bu programlara katılım çağrısında bulunuldu.

Essen´den canlı telefon bağlantısıyla programa katılan ABTTF araştırmacısı Cem Şentürk, azınlık eğitiminin temelini oluşturan Lozan Antlaşmasının 40. maddesine atıf yaparak, azınlığın kendi eğitim kurumlarını kurma, yönetme ve denetleme hakkının çiğnendiğine işaret etti. Okul kuruluşunda temel fi-nansal güce sahip vakıfların, 1967´den bu yana azınlığın kontrolü dışına çıkarılmış olduğunun altını çizen Şentürk, bu bağlamda okul kurma konusunda doğrudan ihlale dikkat çekti. Okul kurma konusunda dolaylı bir ihlalin de, azınlık okullarının yakınlarına kurulan alternatif tek dilli Yunan okulları olduğunu söyleyen Şentürk, bu okulları bölgelerinde istemedikleri için buralara gönderilecek mali yardımı geri çevi-ren Mustafçova Belediye meclisi üyelerinin verdikleri oylar nedeniyle ceza davaları ile karşılaştıklarını belirtti. Okul yönetimlerinden sorumlu encümen heyetlerinin de 70´li yıllar boyunca çıkarılan yasalarla etkisizleştirildiğini ve encümelerin 1967´den beri öğretmen ataması yapamadıkları söyleyen Şentürk, izle-nen politikaların tamamiyle Lozan´a aykırılık teşkil ettiğini ifade etti.
GALERİ