ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

5. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Kurultay’ında Yunanistan’daki Türk azınlığı mercek altına alındı

07.09.2006
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 15- 17 Eylül 2006 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen 5. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Kurultayı’na, Yönetim Kurulu üyeleri, uzmanlar ve çalışanlarının da yer aldığı 19 kişilik bir heyetle katıldı.

İstanbul Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği tarafından organize edilen ve Türkiye Cunhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen Kurultay’a ilgi büyüktü. Yunanistan, Almanya, Amerika ve Avustralya dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanından Kurultay’a katılan Batı Trakya Türkleri, Yunanistan’da bir çok haksız uygulamaya ve baskıya mağruz kalan Batı Trakya Türklerinin son durumuna ilişkin durum değerlendirmesi yaptılar ve çözüm yolları için yeni politikalar belirlediler.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Erol Kaşifoğlu'nun yanısıra ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da bir açılış konuşması yaptı. Kurultayın açılışında daha sonra bir konuşma yapan Türkiye Cunhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’daki Batı Trakyalıların sorunlarıyla ilgili bir çok kez Yunan Hükümeti’yle diplomatik girişiminde bulunduklarını fakat girişimlerine olumlu yanıt alamadıklarını belirtti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin her zaman Yunanistan’daki Türk azılığın arkasında olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, Yunanistan’daki sorunların devamı halinde, her iki ülkede yaşayan azınlıklara dair imzalanmış olan anlaşmanın tekrar gözden geçirileceğini belirtti.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türklerinin bir Avrupa Birliği ülkesi olan Yunanistan’da, hala, ekonomik, politik ve toplumsal alanda, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığına mağruz kaldıklarını belirterek “Tıpkı Batı Trakya Türkleri gibi İstanbul Rumları’nın da statüleri Lozan Antlaşması’yla belirlenmiştir. Ancak, İstanbul Rumlarıyla ilgili herhangi bir sorun olduğunda, bu sorun Yunanistan’ın da desteğiyle çok güçlü bir şekilde dünya kamuoyuna aktarılabilmektedir. Oysa sayıları İstanbul Rumlarından çok fazla olan Batı Trakya Türkleri, varolanın ötesinde haklar istemek bir yana, temel ulusal ve uluslararası metinlerle kendisine verilmiş haklardan dahi yararlanamamaktadır” dedi.

Kurultay’da, ABTTF’nin, Türkçe, Almanca, İngilizce, ve Yunanca olmak üzere dört farklı dilde hazırladığı haber bültenleri ve bilimsel çalışmalarının, basın izleme raporları ve daha bir çok çalısmasının yer aldığı ABTTF standı, Kurultay katılımcıları tarafından büyük ilgi gördü.

Ayrıca ABTTF Yönetim Kurulu üyeleri ve uzmanları, "Yerel Yönetimler, Siyasal ve Sivil Örgütlenme", "İnsan Hakları ve Hukuk", "Eğitim ve Kültür", "Din İşleri ve Vakıflar", "Uluslararası İlişkiler Basın ve Enformasyon" ve "Ekonomi" alanlarında oluşturulan altı farklı komisyonda da birer sunum yaptılar.






ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu'nun yapmış olduğu açılış konuşması
ABTTF temsilcilerinin Dinişleri ve Vakıflar Komisyonu'nda yaptığı sunum
ABTTF temsilcilerinin Eğitim ve Kültür Komisyonu'nda yaptığı sunum
ABTTF temsilcilerinin İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu'nda yaptığı sunum
ABTTF temsilcilerinin Uluslararası İlişkiler Basın ve Enformasyon Komisyonu'nda yaptığı sunum
ABTTF temsilcilerinin Yerel Yönetimler Siyasi ve Sivil Örgütlenme Komisyonu'nda yaptığı sunum
GALERİ