ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Peder Dositheos Anağnostopulos: “Demek ki Müslüman Erdoğan’ı Tanrı bize gönderdi”

10.10.2011
Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Dositheos Anağnostopulos, Türkçe yayımlanan Atlas Tarih Dergisi’ne konuştu. Derginin Yazı İşleri Müdürü Behice Tezkaçar’ın sorunlarını yanıtlayan Peder Dositheos Anağnostopulos, “Azınlık vakıflarına ait malların iadesi kararı sürpriz oldu mu? Duyduğunuz anda ne hissettiniz?” sorusuna “3,5 yıldır bir çaba vardı. Çalışmalarımızın meyve vereceğini biliyorduk ama bu kadar çabuk olacağını tahmin edemedik. Ne hissettiğimi söylersem gülersiniz. Demek ki Müslüman Erdoğan’ı Tanrı bize gönderdi.” diye yanıtladı.

“Lozan’ın uygulanmasını istiyoruz”

Hürriyet’in haberine göre Heybeliada Ruhban Okulu sorunu ile ilgili olarak Peder Dositheos Anağnostopulos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun bir üniversiteye bağlanmak istendiğini ancak bunu istemedikleri için okulu kapattıklarını söyledi. Türkiye’deki üniversitelerde uygulanan kıyafet yasağı ve karma eğitim nedeni ile ruhban okulunun üniversiteye bağlanmasına karşı olduklarını söyleyen Anağnostopulos, Lozan Barış Antlaşması’nın uygulanmasını ve okulun eski statüsü ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak yeniden faaliyet göstermesini istediklerini söyledi.

“Patrik çarmıhtan yarı yarıya inmiş sayılabilir”

“Türkiye’de kendimizi bazen çarmıha gerilmiş gibi hissediyoruz” açıklaması ile büyük bir tartışma yaratan Patrik Bartholomeos’un sözleri ile ilgili olarak Anağnostopulos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması sonrasında Patrik’in bu düşüncesinin tamamen değişeceğini, bu konuda hükümetten yardım geleceğine inandıklarını, bu sebeple de Patrik’in çarmıhtan yarı yarıya inmiş sayılabileceğini belirtti.

Başkan Habipoğlu: Batı Trakya Türk Azınlığı olarak haklarımızın iade edilmesini istiyoruz

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Anağnostopulos’un açıklamaları azınlık hakları alanında yapılan iyileştirmeler sonrasında değişen algının açık bir kanıtı. Türk Hükümeti’nin İstanbul Rum Azınlığı’na yönelik yaklaşımı bugün Fener Rum Patrikhanesi tarafından da takdir ile karşılanıyor. Buna karşılık Batı Trakya’da böylesi bir iyileşmeden bahsetmek maalesef mümkün değil… Lozan Barış Antlaşması ile eğitim ve din alanında özerk bir yapıda olmasına karşın her iki alanda da özerk yapı tahrif edilmiş durumda… Sorunların çözümüne yönelik atılması gereken adımlar konusunda ise Batı Trakya Türk Azınlığı ile diyalog kurmaktan kaçınılıyor. Böylesi bir ortamda kendini çarmıha gerilmiş gibi hisseden Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kendisi… Türkiye’nin azınlık hakları alanında uygulamaya koyduğu samimi politikanın ülkemiz Yunanistan için de örnek teşkil etmesini istiyoruz. Bunu isterken mütekabiliyet değil uluslararası ve ikili antlaşmalar çerçevesinde sahip olduğumuz hakların iadesini kastediyoruz.” açıklamasında bulundu.