ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gökçeada’daki azınlık okulu nüfusun geri dönmesini sağlıyor

09.07.2024

ABTTF Başkanı: “Türkiye’nin izni yalnızca 3 öğrenci ile ilkokul açılmıştı, Batı Trakya’mızda ise durum tam tersi. Öğrenci sayısı 9’dan az olan ilkokulların kapatılması kararıyla 2011’de 188 olan ilkokul sayımız bugün 90’a düştü. Devlet yıllardır dile getirdiğimiz haklı taleplerimizi duyup eğitim özerkliğimizi iade etmiş olsaydı Gökçeada’daki gibi eğitim kalitesi yüksek okullarda çocuklarımız eğitim alma imkanına sahip olurdu, okullarımızda öğrenci sayısı azalmaz, okullarımız kapanmazdı”

Türkiye’de Çanakkale iline bağlı Gökçeada’da 2013 yılında Özel Gökçeada Rum İlkokulu ve 2015 yılında Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi’nin açılmasıyla adada iyi düzeyde eğitim-öğretim verilmesi sayesinde adaya yerleşen Rumların sayısı artıyor. 

In Newspaper’a konuşan Zeytinliköy İlkokul Müdürü Stelyo Berber, ilkokulda 18 öğrenciden 6’sının mezun olduğunu, ortaokul ve lisede ise 30 öğrenciden 3’ünün mezun olduğunu belirterek 2012 yılında Türkiye’nin adada özel ilkokul açılmasına izin vermesiyle bir hayalin gerçek olduğunu söyledi. Berber, adada çocukların iyi düzeyde eğitim veren okulları olması dolayısıyla genç çiftlerin Gökçeada’ya yerleşme kararı aldıklarını, 2000 yılında 200’e kadar düşen Yunanlı nüfusun günümüzde 700 rakamına kadar ulaştığını söyledi. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Türkiye’de Gökçeada’da ilkokul ile ortaokul ve lisenin açılmasıyla birlikte adada azalan nüfusun bugün artışa geçmesi karşısında adadaki Rum nüfus adına mutlu olduk, zira Türkiye’nin izni yalnızca 3 öğrenci ile ilkokul açılmıştı. Bugün gelinen nokta ise çok sevindirici. Batı Trakya’mızda ise durum tam tersi. Öğrenci sayısı 9’dan az olan ilkokulların kapatılması kararının Türk ilkokullarımıza uygulanmasıyla 2011’de 188 olan ilkokul sayımız bugün 90’a düştü. İlkokullarımızda öğrenci sayısının az olmasının nedeni buralardaki nüfusun azalması değil özerk olan okullarımızın devletin kontrolüne geçmesi ile okullarımızdaki eğitim kalitesinin düşmesi oldu. Anaokulumuz yok, ortaokul-lisemizde de sorunlar devam ediyor. Devlet makamları ile yaptığımız görüşmeler, gönderdiğimiz mektuplar sonuç vermiyor, taleplerimiz karşılık bulmuyor. Devlet yıllardır dile getirdiğimiz haklı taleplerimizi duyup eğitim özerkliğimizi iade etmiş olsaydı Gökçeada’daki gibi eğitim kalitesi yüksek okullarda çocuklarımız eğitim alma imkanına sahip olurdu, okullarımızda öğrenci sayısı azalmaz, okullarımız kapanmazdı”. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com   

GALERİ