ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Devlet Bakanı Skertos: Yargı reformu Avrupa sistemiyle ayrılığı bitirecek

11.07.2024

ABTTF Başkanı: “Yargı gerçekten bağımsız olabilecek, karar verirken hukuka uygun hareket edebilecek mi? Zira söz konusu Batı Trakya Türkleri olunca ne siyasi partiler ne de yargı bugüne dek böyle hareket etmedi. Çünkü hep söyledik, Batı Trakya Türk toplumuna karşı iyi niyet yok, devlet sisteminin yerleşik yapısı bizleri tehdit unsuru olarak görüyor, kabul ediyor.”

Yunanistan Devlet Bakanı Akis Skertos, Yunanistan’dan yüksek mahkemelerin başkanlarının belirlenmesinde yargının katılımı konusunda yapılacak reformun Yunanistan’da hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı için bir dönüm noktası oluşturacağını açıkladı. 

Yüksek Mahkemelerin başkanlarını hükümetin atadığı Yunanistan’dan yapılacak reform ile Yunanistan Anayasası’nın belirlediği sınırlar çerçevesinde yüksek mahkemelerin başkanlarını belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu’nda kalmaya devam edecek, ancak Bakanlar Kurulu, yargı organlarının Bakanlar Kurulu’na göndereceği görüşü dikkate alacak. 

Yapılacak reforma muhalefetin de destek vermesini umut ettiğini belirten Devlet Bakanı, bu reform ile Yunanistan’a AB Komisyonu’nun devamlı olarak verdiği tavsiyenin yerine getirilerek Yunanistan’ı Avrupa kurumsal çerçevesinden ayıran hususun sona ereceğini belirtti. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan’da yüksek mahkeme başkanlarının hükümet tarafından atanması yargının kararlarının hükümet tarafından manipüle edilmesini beraberinde getirip yargının bağımsızlığını ihlal ediyor, Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili mahkeme kararlarında uzun yıllardır gördüğümüz üzere. Bu reform ile yetki yine hükümette kalacak, ancak yargı organları görüş bildirecek. Bakalım uygulama nasıl olacak? Yargı gerçekten bağımsız olabilecek, karar verirken hukuka uygun hareket edebilecek mi? Zira söz konusu Batı Trakya Türkleri olunca ne siyasi partiler ne de yargı bugüne dek böyle hareket etmedi. Çünkü hep söyledik, Batı Trakya Türk toplumuna karşı iyi niyet yok, devlet sisteminin yerleşik yapısı bizleri tehdit unsuru olarak görüyor, kabul ediyor. Bundan sonraki süreçte yargının vereceği kararlar gösterecek, “Eski tas, eski hamam” mı, yoksa gerçekten bir değişim mi olacak?” 

GALERİ